A Tájházért és Újbarok közösségéért!

Megalakult az Újbarki Tájházért Egyesület

 

Még a járványhelyzet okozta második hullám előtt, egy szép őszi délután gyűlt össze jó néhány újbarki a tájházban, hogy létrehozza azt a civil kezdeményezést, mely a tájház fenntartásában, tárgyi és kulturális értékeinek megőrzésében, Újbarok kulturális értékeinek felkutatásában, fejlesztésében kíván közreműködni, valamint rendezvények szervezésével, ismeretterjesztéssel kívánja a közösség életét gazdagítani.

A jelenleg 21 főt számláló egyesület a 2021. évben kezdi meg a Székesfehérvári Törvényszék bejegyzése után a tevékenységét, de a tagok eddig is aktív résztvevői voltak a Tájházban megrendezésre került találkozóknak, közösségi alkalmaknak.

Ugyan még tartanak a korlátozások (2021. május 16.), lassan nyílnak a lehetőségek, de már készülünk arra is, hogy közös találkozásokkal tegyük szebbé a település mindennapjait.

Terveink között szerepel a tájház kertjében felállított, a régi játszótérről származó gyermekjátékok felújítása és karbantartása, kerti szerszámok beszerzése, melyekkel a Tájház körüli munkák megkönnyíthetők, és egy közösségi lekvárfőzés, hiszen Újbarok méltán híres a gyönyörű meggyfáiról, melyek tavasszal a virágukkal, nyáron árnyékukkal és gyümölcsükkel, ősszel pedig csodálatosan színes lombkoronával örvendeztetnek meg bennünket. Mivel a gyümölcsök sok helyen nem kerülnek befőzésre és csak az árokparton végzik, ezeknek a feldolgozása segíti az egészséges táplálkozást, a fenntarthatóság szempontjából is fontos lépés.

Senki ne érezze úgy, hogy végleg lemaradt és mindenből kimarad, hiszen lehetőség van egyesületi taggá válni egy egyszerű belépési nyilatkozat elfogadásával, melyről az elnökség dönt. Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt, egyesületi tagsággal nem rendelkezőt is a rendezvényeiken, hiszen a Tájház mindenkié, a programok nyilvánosak. Bárcsak már szervezhetnénk!

Újbarki Tájházért Egyesület elnöksége