Egy éve működik az Újbarki Tájházért Egyesület

 

Amikor belevágtunk az egyesület alapításába, az volt a célunk, hogy létrehozzunk egy olyan közösséget, amely a tájház és ezzel a településünk fejlődéséhez tud hozzájárulni.

Mivel az egyesületi forma lehetőséget biztosít arra, hogy pályázatokon is részt vegyünk, a tavasz már azzal telt, hogy több pályázatot, kérelmet írtunk. Sajnos a járvány miatt nem tudtunk rendezvényeket szervezni, de az elnökség napjai így is mozgalmasan teltek. Természetesen több elutasításban is volt részünk, de a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöki határozattal 50.000 forint, a településünk önkormányzata polgármesteri döntéssel 80.000 forint támogatást ítélt oda az egyesület működéséhez.

A támogatásokból elsősorban alapanyagokat vásároltunk, karbantartásokat végeztünk a tájháznál. Sok kéz szorgos munkája biztosította, hogy a fű az egész nyár folyamán le legyen nyírva, a táborozók ápolt udvarban és kertben érezhették jól magukat. Az őszi lombsöprés, a sövények egyenesítése, a gereblyézés és egyéb kerti munkák hozzájárultak a ház esztétikus, faluképet is szépítő kialakításához.

A nyár legnagyobb híre az volt, hogy a Miniszterelnökség civil szervezetek számára kiírt pályázatán 500.000 forintot sikerült nyernünk az NBER-KP-1-2021/1-000153 számú pályázatunkkal. Nem volt egyszerű dolgunk, hiszen a pályázatban a kemence és környezetének felújítását céloztuk meg. Mindenki számára ismert, hogy az építőanyagok ára az egekben, mesterembert égen-földön sem találni. Nem volt egyszerű dolgunk. A kemence beígért javítását a felkért emberünk határidőre nem tudta megcsinálni és már az őszben jártunk. Először a sok megrendelés, aztán az iparosunk kovid betegsége húzta keresztül a számításunkat. Újraterveztünk. Segítettek az egyesületi tagok a személyes ismeretségükkel, egy-egy telefonnal. Köszönet érte. Már bent jártunk az őszben, lassan a hidegek is közeledtek és éppen csak elkezdődött a munka. De végül megérte. Megerősítettük a kemence búbját, sor került a vakolására, a teljes kemence test festésére. A kiülőket a német önkormányzat elbontotta és a pályázata által újult meg a váz Ehhez az egyesület beruházási pályázatból a hajópadló került felszerelésére, a cserepes lemez megvásárlására, melyhez a Fejér Megyei Német Területi Nemzetiségi Önkormányzat pályázatán szintén sikeresen indultunk és 70.000 forintot fordíthattunk a lemez megvásárlására (HENTI/568/1/2021).

A pályázatból még egy nagyobb eszközre is szert tettünk, mely segíti a fenntartható fejlődést, a területen található zöld növényzet hasznosítását. Egy komposztáló-ágdaráló segíti ősz óta a nyesedékek feldolgozását, az ökologikus gazdálkodást, az ökológiai lábnyomunk csökkentését, a környezet szennyezésének elkerülését az égetés által.

Az egyesületi tagok közösségi munkája, a hétvégék és hétköznap délutánok munkában eltelt órái biztosítottak arról bennünket, hogy a közösségért jó és érdemes tenni. Megköszönöm mindenkinek, aki bármilyen segítséget nyújtott az egyesület tevékenységéhez. Legyen az anyagi jellegű vagy a ház felújításában végzett bármely kis tevékenység.

A munka mellett azért jutott idő a szórakozásra is. A tájházban megrendezett családi napon tanultunk, szórakoztunk, beszélgettünk, kellemes időben telt el néhány óra, ahol a résztvevők közössége jól érezhette magát.

Tagjaink száma is nőtt ebben az évben. Köszönjük a bizalmat, a csatlakozást. Továbbra is számítunk idősebb tagjaink tapasztalatára, köszönjük a fiatalabbak ötleteit. Bízunk benne, hogy az idei évhez hasonlóan nyilvános rendezvényeinket minél többen meglátogatnak bennünket, ahogy ezt eddig is tették. A közösségi munka mellett a szórakozás is jár mindenkinek.

Befogadó közösségnek tartjuk magunkat, akik szeretik a tájházat, a falunk szellemi és tárgyi örökségét és kultúráját, a tájház hangulatát és törekszünk arra, hogy élettel töltsük meg a falakat, az udvart, a kertet. Szeretnénk jól érezni magunkat itt Újbarkon úgy, hogy közben történelmünk, őseink kultúrájából is minél többet megmutassunk.

Újbarki Tájházért Egyesület